WordPress-3

#5 Jordy Engels de Shadow Radio uit Elim

Luisteren via de Spotify player:

 

Luisteren via de webplayer:

Klaar met luisteren? Check LOMP Radio

--:--
--:--
  • LOMP Radio

Omschrijving:

Een Podcast met JORDY ENGELS OVER HET ASBEST TRIO UIT ELIM

Op zondag 19 maart 2017, om 14.09 uur ’s middags werden er in het Drentse Elim drie etherpiraten betrapt bij een zendmast van KPN. Ze zouden een onderdeel zijn van de piratenzender ‘Het Asbest Trio’. De arrestatie was het gevolg van een uitgebreid vooronderzoek met onder andere diverse camera’s om de verdachten op heterdaad te betrappen. 

Na de arrestatie kwamen de verdachten vast te zitten en kreeg het onderzoek een vervolg. Niet lang daarna legt een medewerker van het Agentschap Telecom een verzoek neer bij de politie. Hij vraagt het volledige dossier van deze zaak op. Of hij het dossier heeft ontvangen weten we niet. Wat we wel weten is dat het volledige dossier vervolgens naar in ieder geval één van de verdachten is gestuurd. 

Een foto van het dossier dat in verkeerde handen terecht is gekomen

Een dossier dat bestaat uit veel pagina’s, verschillende onderzoeken, aangiften, uitgetypte verhoren, een proces verbaal, meldingsformulieren en diverse bijlagen. De tekst ‘exemplaar bestemd voor politie’ maakt duidelijk dat het om stukken gaat die niet voor de ogen van de verdachten zijn bedoeld. De stukken bevatten veel persoonsgegevens (zoals namen, adressen, geboorte- plaats en data, nationaliteit, geslacht, telefoonnummers, Burgerservicenummers, personeelsnummers en foto’s van verdachten). Persoonsgegevens van medeverdachten, politieagenten, het openbaar ministerie, het Agentschap Telecom, de Nationale Recherche, KPN en burgers (getuigen). 

De verdachte(n) hebben hiermee niet alleen een letterlijk verslag van ieder verhoor waar ze zelf bij waren. Maar ook de letterlijke verhoren met medeverdachte en burgers die hebben getuigd in hun zaak. En alsof dit nog niet genoeg is dus ook de bijbehorende persoonsgegevens. 

Een foto van het dossier dat in verkeerde handen terecht is gekomen


Wanneer je in Nederland als getuige wordt gehoord ga je er vanuit dat hier zeer vertrouwelijk mee om wordt gegaan. Het lekken van ieder woord uit je verklaring richting de verdachten in de betreffende zaak is niet alleen onprofessioneel. Het kan de veiligheid van getuigen ernstig in gevaar brengen. 

Naar aanleiding van geruchten over dit datalek hebben we een podcast opgenomen met iemand die ons meer kon vertellen over het Asbest Trio. We hebben thuis bij een betrokkene die graag anoniem wil blijven het volledige dossier mogen doorlezen. Om de verschillende betrokkenen in het dossier niet in gevaar te brengen hebben we besloten om het dossier niet te publiceren. Wel zijn we erg geschrokken. De PR activiteiten van overheidsinstanties zijn al decennia lang gericht op het in een kwaad daglicht zetten van etherpiraten. Claims over het veroorzaken van gevaar door het storen van de communicatie van hulpdiensten zijn nooit bewezen. Dat het nu deze zelfde instanties zijn die tijdens hun jacht op piraten onschuldige burgers in gevaar brengen is dan ook extra frustrerend.  

Let op: Wij zijn podcast makers en geen juristen of journalisten. Wij kennen niet de exacte grenzen van wat de politie wel en niet met verdachten mag delen. Wij zijn niet op de hoogte van de gebruikelijke inhoud van dergelijke dossiers. Wij bezitten de genoemde dossiers zelf niet en vormen enkel een mening over hetgeen wij hebben mogen doorlezen. 

Deel dit bericht:

Volg ons op Facebook:

Sponsoren:

Reageren: